Bibliotheek en Archief 

Bibliotheek en archief van het KMSKA ondersteunen het kunsthistorisch onderzoek op en rond de museumcollectie. We zijn er in de eerste plaats voor curatoren, onderzoekers en studenten, maar verwelkomen iedereen met interesse in kunst en in de collecties van het KMSKA.

Collecties raadplegen

De museumbibliotheek biedt informatie over en context bij de kunstwerken: je vindt er informatie over Westerse beeldende kunsten van de 14de eeuw tot het eind van de 20ste eeuw. Het museumarchief beheert het archief van de museumwerking (sinds 1816), maar ook privéarchieven van kunstenaars, kunsthistorici en mecenassen uit de 19de en 20ste eeuw.

Digitaal raadpleegbaar

De publicaties en archiefstukken zijn raadpleegbaar, maar niet uitleenbaar. Waar mogelijk maken we onze dienstverlening digitaal, d.w.z. dat u scans kan ontvangen van delen van documenten voor zover wettelijk toegelaten.

Onze digitale services bieden we aan tijdens de werkweek van 10:00u tot 17:00u.

Leeszaal

Kom je liever ter plekke de documenten raadplegen, dan ben je welkom in onze leeszaal op afspraak.

Adres leeszaal: Leopold De Waelplaats 1, 2000 Antwerpen

De leeszaal is toegankelijk via de bezoekersingang van het museum, en is rolstoeltoegankelijk. De toegang tot de leeszaal is vrij.

Online catalogus raadplegen

Zoek je specifieke wetenschappelijke informatie, dan doe je best eerst de nodige opzoekingen in onze online catalogus. Je vindt er titels van ongeveer 100.000 publicaties over kunst, die staan voor meer dan 140.000 boeken, tijdschriften en catalogi. Je vindt er ook een beschrijving van de fondsen in het museumarchief.

Als je in de catalogus gevonden hebt wat je zoekt, kan je de gewenste documenten aanvragen.

Een aanvraag doen

Bibliotheekpublicaties aanvragen

Ben je al ingeschreven in de bibliotheek? Dan kan je je gekende logingegevens invoeren en je publicatie via de online catalogus aanvragen.

Ben je nog niet ingeschreven, ga dan naar ons registratieformulier. Wij zullen je inschrijving bevestigen, zodat je nadien kan inloggen en publicaties aanvragen.

Gelieve aan te geven of je iets digitaal wil ontvangen of het in de leeszaal wil komen raadplegen. Digitaal geldt enkel voor artikels of onderdelen van publicaties, niet voor volledige boeken. Zolang je ingelogd blijft, kan je bijkomende publicaties aanvragen.

Je krijgt van ons een e-mail met de gevraagde scans of met een bericht dat de gevraagde materialen in de leeszaal aanwezig zijn.

Registreren bibliotheek

Archiefstukken aanvragen

Heb je in de archiefinventaris gevonden wat je zoekt? Dan kan je het gewenste stuk met de juiste referentie per e-mail aanvragen.

Archiefstuk aanvragen

Informatie aanvragen

Nood aan meer informatie over een bepaald onderwerp? Laat het ons weten. Sommige documenten kunnen we ook elektronisch toesturen.

Stel je vraag