In het KMSKA kan je uitproberen, zoeken en tekenen. Je hoeft niet er niet alleen stil te kijken naar nog stillere kunstwerken. Ideaal voor een uitstap met kinderen! Meer nog, voor elk kind is er wel een passende activiteit. Ook als je kind nooit stil staat of net van rust houdt. We maakten een lijstje.
1. De spring-in-‘t-veld
Het KMSKA zit tjokvol indrukwekkende kunstwerken. Mooi om naar de kijken, maar wat als je kind geen twee minuten kan stilstaan? Kunstenaar Christophe Coppens ontwierp tien objecten gebaseerd op details uit evenveel kunstwerken. Je vindt ze terug in tien museumzalen verspreid over het hele museum. Eerste actie: zoek de tien objecten. De sculpturen zijn klein en groot, hangen aan de muur of staan in de zaal. Sommige kan je zelfs knuffelen, beklauteren of je erin verstoppen. Op zoek naar de objecten kom je doorheen het hele museum, een echte wandeling. Bij de zoektocht hoort een boekje met extra opdrachten en illustraties van Christophe Coppens zelf. Om te tekenen of te dansen.
De tien is ontworpen voor kinderen van 6 tot 12 jaar en is gratis. Het opdrachtenboekje en kleurpotloden haal je op bij het onthaal.
2. Altijd creatief bezig
Meer dan 600 kunstwerken zijn er te zien in het KMSKA. Leuk! Maar wat als je kind door het zien van al die verfspatten vooral zelf aan de slag wil? Voor kunstkriebels allerhande hebben we enkele remedies. Op donderdag, zaterdag en zondag kan je binnenlopen in het Open Atelier. Museumgidsen verkennen er bijvoorbeeld kleur en vorm. Hoe? Door je kind te voorzien van papier en (reproducties) van kunstwerken om tot collages om te toveren. De activiteiten variëren en doe vooral ook zelf mee! Iedereen is creatief en voorkennis is niet nodig.
Tekenen is een andere optie voor de wat oudere kinderen. We ontwikkelden onder de noemer #kmskatekent opdrachten met verschillende moeilijkheidsgraden. Door te tekenen kijk je beter en zie je meer. En ontdek je hoe kunstenaars door de eeuwen heen omgingen met vormen, lijnen en diepte. De opdrachten staan ook op de website, dus kan je ook thuis verder schetsen of afwerken.
Loopt je kind liefst het museum rond met een smartphone of camera? Zoek samen naar de leukste fotospots. Combineren kan ook! Een foto kan je kind tekenen, schilderen of verwerken tot een collage.
In het begeleidende boekje van De tien van Christophe Coppens vind je ook allerlei creatieve opdrachten terug.
Het Open Atelier is open op woensdag, zaterdag en zondag van 14u - 16u. Voor KMSKA Tekent! vind je klemborden met papier en potloden bij een KMSKA Tekent!-verdeelpunt.
Het Open Atelier en KMSKA Tekent! zijn gratis en zonder reservatie mits een toegangsticket.
3. Nood aan rust
Een wandeling door het KMSKA is zo’n 2 km lang. Goed voor de conditie, zeker als je er onze Stairway to Heaven van 103 treden beklimt. Wat als kindlief minder sportief is aangelegd en af en toe snakt naar een rustmomentje? In het Open Atelier hoef je niet altijd aan het knutselen te slaan. We creëerden een aparte plek waar je gewoon kan hangen. Je kan er snuisteren in inspirerende boeken of een spel spelen. Of ongestoord wegdromen.
Dat kan ook in onze immersieve ruimte niet ver van het Open Atelier. Hier kan je even gaan zitten en je onderdompelen in vier KMSKA-kunstwerken. Subtiele bewegingen rimpelen door de projectie. Duivelse draken verschijnen en graanhalmen groeien. Helemaal tot rust gekomen? Ga dan zeker samen op zoek naar de echte werken. Tip: ze bevinden zich allemaal op dezelfde verdieping als de immersieve ruimte.
Misschien kom je dan ook voorbij de VR-ruimte. We lieten een klassiek atelier van een kunstenaar uit de 17de eeuw virtueel nabouwen. Is dat bedrijvige atelier toch wat te druk? Steek dan de Rubenszaal over naar zaal Gebed (2.21). Zet je samen neer voor de kleine kunstwerkjes en verwonder je over alle onwaarschijnlijke details in deze intieme museumzaal. Dat kan natuurlijk ook op alle banken die we in het hele museum installeerden, al dan niet bij onze belangrijkste kunstwerken.
Extra tip: op woensdagnamiddag is het meestal kalm in het museum. Het ideale moment om langs te komen als je kind makkelijk overprikkeld raakt.
4. De lolbroek
In het KMSKA hangen allemaal kunstwerken die om de één of andere reden belangrijk zijn in de kunstgeschiedenis. Maar wat als je kind al bij voorbaat moe wordt van zoveel serieux? Geen probleem! Veel kunstwerken zijn gemaakt door artiesten met gevoel voor humor. In zaal Imago (2.7) vind je een groot schilderij dat krioelt van de mensen, Schuttersfeest. Grappige scènes à volonté, maar geen zo hilarisch als de vogel die centraal op het schilderij een straal vogelpoep mikt in het oog van een nar.
Vaak vind je in volle schilderijen die bulken van de personages meer van die beeldgrapjes. Of ronduit vreemde personages. Soms zit de grap in de gelaatsuitdrukking van een persoon. Bedenk samen waarom de figuur zo kijkt.
Christophe Coppens kan er ook wat van. Hij maakte zowaar een poep, roze, rond en aaibaar. Prominent genoeg voor het nodige gegniffel.
Hoe meer je zoekt naar beeld- en andere grapjes, hoe meer je er vindt. Maak samen een eigen speurtocht naar vreemde wezens, rare baby’s, gekke bekken en voorwerpen die niet in het schilderij lijken thuis te horen.
5. Disney in het museum
Nee, we vertonen geen films van Disney en er flaneren geen zingende prinsessen door de zalen. Wel hebben we voor vijf jaar lang een kunstwerk van Salvador Dalì van Museum Boijmans van Beuningen te leen. De Spaanse schilder werkte tussen 1945 en 1946 aan storyboards voor de Disneyfilm Destino. De productie raakte nooit af door financiële problemen bij de studio. In 1999 liet Roy E. Disney de kortfilm alsnog afwerken. Wat heeft dat nu te maken met een bruikleen in het KMSKA? De film is opgebouwd rond het klokvrouwtje op Landschap met touwtjespringend meisje. Je kan de film bekijken op Disney+ en YouTube. Destino biedt een extra laag bij een raadselachtig schilderij vol miniverhaaltjes.